Mästerkocken i köket!
Jag och S fick hem en MASSA kött från hans föräldrar, ca 6 kg köttfärs, ca 3 kg lövbiff och ca 2 kg lammfärs.
Så det har experimenterats en hel del i köket den senaste veckan :)
Först lagade vi lammfärsbiffar fyllda med fetaost.
Antal portioner: 4
Ingredienser:
400 g lammfärs
1 1 ägg
2 2 vitlöksklyftor
1/2 1/2 dl finhackad timjan (1 msk torkad)
salt
peppar
100 100 g fetaost
Till servering:
klyftpotatis
tomatsås
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°. Blanda samman lammfärs, ägg och timjan. Pressa ner vitlöken. Krydda färsen med salt och nymalen svartpeppar.
2. Skär fetaosten i sockerbitsstora bitar. Rulla färsen till 8 stora bollar. Tryck fast en bit ost i varje boll och forma dem till runda och fina biffar.
3. Grilla biffarna 4-6 minuter per sida på träkolsgrill eller stek biffarna ljust bruna runt om i smör i stekpanna.Ställ hela stekpannan (om skaftet tillåter) i ugnen och låt bullarna steka klart i 10 minuter. Servera med klyftpotatis och tomatsås.
______________________________________________________________
Sedan var det dags att testa Sjömansbiff. Jag tror att S ville prova denna maträtt främst för att öl ingår i receptet.

Antal portioner: 4
Ingredienser:
500 g nötkött av innanlår
5 medelstora gula lökar
2 msk smör
2 tsk salt
vitpeppar ur kvarn
3 dl köttbuljong
15 medelstora potatisar
2 morötter
1 33cl-flaska öl
2 lagerblad
persilja
Gör så här:
1. Skala, skiva och stek löken långsamt i smöret. Vispa ur pannan med lite vatten, spara skyn.
Banka ut köttet i mycket tunna skivor och bryn dem, några få i taget, salta och peppra när de fått lite färg.
Skär det stekta köttet i breda strimlor. Vispa ur pannan med buljongen och spara.
2. Skala och skiva potatisen och morötterna och varva det med köttet i en stekgryta, potatis underst och överst, och salta och peppra mellan lagren.
Slå över buljong och öl och lägg i lagerbladen.
Strö rikligt med hackad persilja över och servera direkt ur grytan.
Smaklig måltid! :)
/Linnea
Fint med färska persiljan som du strött över sjömansbiffen, väldigt matbloggsproffsigt av dig :)
gott!